LOJING DALAM ERA PEMBANGUNAN

Posted on 16 Mac 2011Lojing merupakan kawasan pedalaman yang terletak di negeri Kelantan. Puncak Lojing terletak pada 2000 meter dari aras laut. Tanah Tinggi Lojing boleh dihubungi melalui Gua Musang, Kelantan dan dari Cameron Highlands, Pahang.
Nama Lojing dipercayai dari perkataan ‘logging’ yang bermaksud pembalakan, aktiviti yang paling banyak dilakukan di kawasan tanah tinggi Lojing. Perkampungan orang Asli di Tanah Tinggi Lojing ialah Pos Brooke. [1]
Kerajaan Barisan Nasional di Kelantan era Menteri Besar Kelantan, Tan Sri Mohamad Yaacob telah meluluskan 3,978.98 hektar tanah dengan tempoh pajakan selama 99 tahun mulai 18 Disember 1985. Antara pemaju yang menerima tanah anugerah ini ialah YAKIN, PKINK, KADA, Multi System dan Jasa Benar .[2]
Dari tahun 1990 hingga tahun 2007, kerajaan negeri Kelantan ditadbir oleh kerajaan PAS pimpinan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. Kerajaan PAS Kelantan telah memberi lesen pembalakan dan pertanian kepada 22 buah syarikat swasta untuk memajukan Tanah Tinggi Lojing. Pembalakan merupakan sumber kewangan utama kerajaan PAS Kelantan sebagaimana aturan Perlembagaan Persekutuan.
Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) telah diberikan projek membaikpulih infrastruktur sistem bekalan air di Kelantan bernilai RM600 juta. Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) merupakan anak syarikat kerajaan PAS Kelantan. Infrastruktur bekalan air ini melibatkan Tanah Tinggi Lojing. [3] Pengurusan bekalan air tertakluk di bawah pentadbiran negeri sebagaimana aturan Perlembagaan Persekutuan.
PEMBALAKAN HARAM
Sultan Kelantan, Tuanku Sultan Ismail Petra tidak berpuas hati dengan aktiviti pembalakan haram yang disyaki dilakukan oleh 22 syarikat, antaranya dari Singapura. Pembalakan haram akan menjejaskan kualiti alam sekitar kerana sungai akan tercemar, banjir mudah berlaku dan air sungai menjadi keruh dan cetek. Pelbagai spesis menarik seperti bunga Raflesia yang terdapat di Lojing akan musnah.
Kementerian Alam Sekitar dan Sumber Asli Malaysia dan Penilaian Alam Sekitar (EIA) telah membuat penyiasatan dan penilaian berhubung pembalakan haram di Lojing. Datuk Sazmi Miah mahu pihak terlibat dikenakan tindakan. [4] 8 syarikat akan didakwa mengikut Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 dan sabit kesalahan boleh didenda sehingga RM100,000 atau penjara lima tahun atau kedua-duanya sekali.[5]
Laporan Jabatan Alam Sekitar berhubung Tanah Tinggi Lojing mendapati:
• 2 projek EIA milik syarikat All Green mendapat kelulusan EIA
• 1 projek pertanian milik PKINK mendapat kelulusan EIA
• 1 projek milik Jabatan Pertania
• 5 projek tidak perlu kelulusan EIA iaitu penanaman bunga dan sayur-sayuran oleh Theme Industries Sdn Bhd, projek sayur oleh Venue Vision, projek pembangunan pertanian bagi penanaman cendawan dan bunga, projek pembangunan sayur-sayuran oleh Multi System Sdn Bhd dan Projek Yakin Tea Sdn Bhd bagi tanaman teh, sayur-sayuran dan bunga.
• Projek Pusat Latihan Atlit oleh Majlis Sukan Negara ditolak oleh EIA kerana laporan tidak lengkap.
• Projek kemajuan rekreasi YAKIN-KPA ditolak EIA
• Projek KADA diluluskan oleh EIA.
• Projek pertanian oleh Liquid Gold Sdn Bhd dijalankan tanpa kelulusan EIA.
• Projek pertanian oleh Layar Abadi.
Jabatan Alam Sekitar mendapati pemusnahan alam sekitar Lojing disebabkan oleh aktiviti pembalakandan pembukaan tanah tampa kawalan oleh penanam sayur tampa kawalan dan kelulusan dari Jabatan Alam Sekitar. Setiausaha Parlimen Kementerian Sumber Asli Dan alam Sekitar, Datuk Sazmi Miah menjelaskan JAS tidak ada kuasa mengambil tindakan berhubung penerokaan tanah di Tanah Tinggi Lojing kerana masalah undang-undang. Lojing juga tidak diwartakan sebagai tanah tinggi. Kebanyakan tanah seluas 8000 hektar di Lojing merupakan milik persendirian.[6]
[sunting] Penghutanan Tanah Tinggi Lojing
Syarikat Telemont Group telah diberi kontrak untuk menjalankan aktitivi penghutanan semula dan biotech intregrasi di kawasan Lojing semenjak 2002. Sehingga 2007 syarikat Telemont telah menanam 338,000 batang pokok teak, 60,000 batang pokok mahogani dan 140,000 batang pokok karas di kawasan seluas 400 hektar. Pengarah Telemont Group ialah Datuk Peter Khoo. Program penghutanan semula pokok ini mendapat kerjasama dan selia dari Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) di Kepong, Selangor. Lebih 2 juta batang pokok akan ditanam di kawasan Lojing dalam tempoh 4 tahun.
Pada 3 April 2007, Telemont juga dengan kerjasama dengan Lembaga Industri Perkayuan Malaysia dan Forest Plantation Sdn Bhd akan menanam pokok getah. Aktiviti penghutanan dilakukan pada aras 500 m dan 300 m dari aras laut.

Advertisements
Posted in: Uncategorized